The White Houses of Crete by Marit Stray

This article, by Marit Stray first appeared in the April 1999 issue of KK-Magasinet.

An English language version of this article is also available.

The houses at Makrigialos

De fire hvitkalkede husene med blåmalte skodder og dører av sedertre ser ut som om de har stått her i vannkanten bestandig, men de har en lang historie som vanskjøttede ruiner. I mange år ble de brukt som lager for frukt og olivenolje. Gunnar Strømsholm har stått for gjenoppbyggingen.

Men det så lenge mørkt ut for planene om ferie-idyll i den lille landsbyen Makrigialos på sørøstkysten av Kreta.

- Hadde jeg ikke vært en sta, stor og sint vestlending, ville det aldri gått! sier Gunnar Stremshølm.

Basketaket med gresk byråkrati varte i flere år og var en krevende tålmodig-hetsprøve, men utholdenheten ble til slutt kronet med seier.

- En engelsk venn av meg kjøpte den første ruinen i 1979, den siste i 1988, og fikk meg med på prosjektet, forteller Gunnar. - Vi ville gjenreise husene i genuin gresk stil med detaljer som er typiske for stedet. Siden husene var 150-200 år gamle, måtte vi søke byplankontoret om tillatelse for restaurering, men her møtte vi uventede problemer. Paradoksalt nok var ikke grekerne intressert i å restaurere dem, men ville rive ned hele ruklet og bygge nytt. Byråkratene stilte seg helt avvisende til å gjenoppbygge husene i opprinnelig stil.

Gunnar kontaktet to arkitekter som utar-beidet planer for ombyggingen. Den ene var kreter, den andre en italiener som bor på Kreta. Begge kjente de gamle bygge-skikkene godt og var helt på linje med oppdragsgiverne i valg av byggestil. De første tegningene ble laget i 1994, men først to år senere, etter en lang og møysommelig prosess med byråkratiet, kunne byggingen ta til. Tre år senere var arbeidet avsluttet. Landsby-presten kom og velsignet husene. Med en basilikumkvast og viet vann skvettet han på inngangsdøren og litt i krokene, og så var husene innflyttingsklare.

Innvendig er komforten stor, med moderne utstyr tilpasset vårt levesett: aircondition, opp-vaskmaskin, komfyr, kjøleskap og flotte baderom. lnnredningen består av greske antikviteter, møbler og tekstiler som er typiske for Kreta.

- Jeg er opptatt av å gjenskape en stil som er autentisk, sier Gunnar. - Det meste er kjøpt i antikvitets - og bruktbutikker på øya. En god venn som driver brukthandel i Heraklion laget en liste over hva som trengtes i de forskjellige rommene og startet en omfattende leteaksjon.

Dødsboauksjoner, markeder, annonser og bruktbutikker ble saumfart. Noe ble funnet i uthus og stall, noe måtte restaureres ved hjelp av dyktige håndverkere, og noe ble laget nytt etter gamle modeller, som de store krukkene på gulvet. Tre av husene og en liten leilig-het leies ut til gjester i sommer-sesongen, som varer fra april til oktober. Selv bor Gunnar her annenhver måned, seks ganger i året.

- Jeg kjenner hver kvadratmeter av disse husene; hver gjen-stand, hver detalj. Det er litt vemodig å slippe taket, å la fremmede rykke inn i disse husene som jeg har lagt så mye av sjelen min i. Samtidig er det bra at flere får anledning til å oppleve Kreta på sitt beste. Makrigialos er et lite sted som inviterer til rolige dager og dagligliv med kreterne. Innen-dørs kan gjestene glede seg over møbler og tekstiler som er typiske og autentiske uten at de må gi avkall på moderne komfort.

Gunnar Strømsholm

- Jeg er stolt av disse husene og hva vi har fått til, sier Gunnar Strømsholm. Gunnar Strømsholm er fra Kristiansund, men har bodd mye i utlandet. - Jeg har hatt utferdstrang siden jeg var liten, sier ban. I dag bor ban vekselvis her i Makrigialos, i Key West, USA.