Ditt feriehjem i Makrigialos, Kreta

This article, by Øyunn Bjånaes Hrasky, first appeared in the May 1998 issue of Interiør-Magasinet.

An English language version of this article is also available.

Rush hour in Crete

Den lille byen Makrigialos ligger på sydøstsiden av Kreta ved det Libyske hav. Her finner du de beste sommerstedene med lange hvite sandstrender. Men vi sier det med en gang. Dette er ikke stedet du drar til, hvis du ønsker fest og moro. Det er stedet du reiser til for å stresse ned og oppleve gjestfriheten. Intet mindre.

De fire hvite murhusene ligger som perler på en snor. Med kritthvit mur og blå vinduslem-mer, buede tredører og verandaer med lyst treverk, ser de ut som de tilhører en hvilken som helst gate i Kardemommeby. Det pittoreske sørger små terracottapotter med roser og pellar-gonia for. Store urner med Basilikumplanter vokter inngangsdørene, mens lilla Clematis kla-trer uredd oppover veggene. Beliggenheten er vakker i enden av en bukt, 30 meter fra en langgrunn sandstrand med ramsalt sjøvann. Morgenbad er obligatorisk og vannet holdt 21-22 grader i midten av oktober, med en behagelig temperatur også i luften. Både dag og natt.

Ferskt brød til frokost kjøper du i bakeriet noen meter bortenfor husene og mid-dagen lager du enten selv, eller inntar på utallige hyggelige kafeér langs stranden eller i byen. Nikos holder til på gateplan under Balcony Apartment og han tryller frem deilige greske retter til lunsj og middag. Tarama, gresk salat og Tzatziki (yoghurt blandet med hvitløk, revet agurk og olivenolje) kan anbefales til lunsj. Til middag la vi vår elsk på himmelsk Moussaka med smak av kanel, små sprøstekte sardiner og Kalamarakia, som er friterte blekksprut. Gjestfriheten er stor, så pass på at du ikke blir vinket inn til for mange «nightcups» på husets regning med Tarki (det greske vinet) eller Ouzo (grekernes dram) på vei hjem fra en hyggelig middag.

Makrigialos Touristiki heter firmaet hvor norske Gunnar Strømsholm er med-eier og ansvarlig for forretningsdriften. Firmaet kjøpte det første av de fire husene i 1979 og det siste i 1988. Husene var tilnærmet ruiner og var tidligere brukt som bolig og lagerhus for olivenolje og frukt, før varene ble skipet ut med båt. Fordi husene var 150-200 år gamle, måtte Gunnar søke Byplankontoret for å få tillatelse til å restaurere dem. Men de greske entreprenører forstod ikke hvorfor Gunnar skulle lage de gamle husene gamle igjen. Og Byplankontoret ba firmaet rive alt sammen og bygge nytt, fordi husene ikke var verd å samle på. For slik er det med en kultur som har mye gammelt. Grekerne har den innstillingen at detter noe ned, så bygger de opp nytt av de gamle materialene. På denne måten blir byggematerialene resirkulert og man kan finne utrolig gamle stener i nye bygninger.

Fordi Kreta er oversvømmet av masseturisme og billige feriemål, ønsket Gunnar å lage noe helt motsatt da husene skulle restaureres. Arkitekter ble koblet inn og husene bygget opp slik man trodde de hadde sett ut. Gunnar la vekt på å bruke byggematerialer fra Kreta og innrede med kretanske antikviteter, som han kjøpte i antikvitets- og bruktbutikker. Alle leirkrukkene er enten gamle eller laget efter gamle modeller. I takene er det brukt sedertre og bambus, og takene ble rekonstruert slik de opprinnelig var. I alle første etasjene er det lagt marmor, kalt Kreta sølv eller terracottafliser, for å spare gulvet for sand og slitasje. Mens andre etasjene har kastanjetregulv. På veggene henger norsk og internasjonal kunst. Trelemmer og sjalusier er brukt foran alle vinduer, og bare unntaksvis tekstiler, slik det var opprinnelig. Så langt det har latt seg gjøre har Gunnar fulgt gammel byggeskikk, men gjort det hele mere solid. Det er «air condition» i alle rom og husene har meget høy standard. Byen ligger ideèlt til for utflukter, så lei bil eller moped og dra på sightseeing.

Det går direkte fly fra Oslo, Gardermoen til Heraklion, hovedstaden på Kreta. Det billigste alternativet er JoJo billetter med Ving/My Travel. Fra Heraklion til Makrigialos er det ca. 130 km. og det tar ca. 2 timer med buss eller taxi. Sett av tid til en tur til Knossospalasset, som ligger nær Heraklion og er bygget opp slik man har trodd at det engang har sett ut. Og besøk samtidig det unike arkeologiske museet i byen, hvor minoernes liv rulles opp. Ta kontakt med Via Ferieverden, tlf. 33 09 94 84, for naermere informasjon om flytider og leie av husene: The White House, The Double House og The Winter House. The Balcony Apartment og The Harbour Apartment et toroms leiligheter.

Firmaet har også utleiehus i Key West i Florida.